Aptauja Pastāsti Ministru Kabinetam savu viedokli par kredītspējas novērtēšanu!
Labdien!

Šobrīd notiek diskusijas par to, kāda veida informācija būtu jāņem vērā, izvērtējot cilvēka kredītspēju: vai tikai negatīvā (kavēts maksājums), vai arī pozitīvā (laikā veikts maksājums).

Pagaidām viedoklis, kas tiek virzīts uz apstiprināšanu Ministru Kabinetā ir, ka pozitīvās informācijas izvērtēšanu privātpersonu gadījumā nedrīkst pieļaut, jo - sabiedrība tam neesot gatava. Pētījumu, kas to apstiprinātu, nav. Šo aizliegumu vēlas nostiprināt likumdošanā.

Daļa sabiedrības tomēr uzskata, ka kredītspējas aprēķinā (scoring) jāņem vērā ne tikai negatīvās ziņas, bet arī pozitīvās ziņas. Ja paliks spēkā viedoklis par pozitīvo ziņu izmantošanas aizliegumu, nākotnē var izveidoties absurda situācija: vienu reizi viens kavēts maksājums var kļūt nozīmīgāks fakts kredītvēsturē, nekā laikā veikti simtiem maksājumi 10 gadu garumā, jo tos kredītbirojs nedrīkstēs ņemt vērā.

Lai noskaidrotu Jūsu viedokli, lūdzam atbildēt uz jautājumiem, aizpildot anketu. Anketas aizpildīšana prasīs maksimums 5 minūtes. Anketa ir anonīma, un dati tiks izmantoti tikai apkopotā veidā.